Heshtje në 70-vjetorin e Mjedës

Asgjë për 70 vjetorin e poetit të shquar të elegjisë “Vaj i Bylbylit”. Veç heshtje dhe harresë, të cilat vrasin “andrrat e jetës” së një emri të madh të letërsisë shqipe. Para disa ditësh u mbushën plot 70 vjet nga vdekja e një prej penave më të shquara të letërsisë...

Letërsia si habi estetike

Kërkohet vdekja e autorit. Por autori është i prirur gjithmonë të mos bindet. Jo vetëm kaq, ai reagon, kërcënon, sulmon, bëhet i dhunshëm dhe gjithë këtë e arin me praninë e tij. Mirëpo, mosqenia e tij në kësi rastesh, do të na qartësonte shumëçka dhe do të na bënte të këqyrim kthjellët atë që duhet të...

Kur libri 'bashkon' kufijtë

Kufijtë kulturorë, pavarësisht kufijve shtetërorë, duken të fshirë dhe njerëzit janë të lirë dhe të pacunguar më për të folur shqip dhe për të jetuar etninë e tyre në këtë qytet ku jetojnë edhe malazezë, boshnjakë, romë, etj. Panairi i librit shqip, i çelur për gjatë këtyre ditëve duket se është...

Zyrë për të drejtat e Autorëve apo Polici për Botuesit?

U bë rreth një muaj që Zyra Shqiptare për të Drejtat e Autorit ka lëshuar një qarkore në adresë të pjesës më të mirë të botuesve shqiptarë. Gjithashtu po këto ditë ne jemi njohur me një Projektvendim (Procedurat dhe kriteret e licencimit për ushtrimin e veprimtarisë botuese) që ka përgatitur Ministria e Turizmit dhe e Kulturës...

Udhëtimi me fat i Ornela Vorpsit

Po ecën e sigurt në rrugën e letrave. Një tjetër çmim e rendit atë në radhët e shkrimtarëve të huaj dhe të suksesshëm në Itali. Vetëm dy"...

Nën ombrellën e parathënies së...

Kanë parathënë fate letrare por ndonjëherë edhe shumë më tepër se kaq: fate njerëzish dhe veprash. Ndonjëherë i kanë shpëtuar nga “turra e druve”, herë të tjera u kanë...

“Thesari” i Berishës, librat antikuare për Skënderbeun

Kur kryeministri Berisha i ka nxjerrë nga biblioteka e tij personale ndoshta nuk e ka ditur që dy prej tyre mund të shkojnë deri në 15 mijë euro secili. Duken thjesht ca libra...

Një viktimë e Ligjit për librin

Fajtor për të gjitha ishte i ndjeri im atë i cili para se të vdiste, më la këtë amanet: „Biri im, mua nuk më tret dheu po nuk botove derisa të mbush 80-vjetorin e lindjes poemën „Beteja e Drashovicës". Pastaj tha një gjë që nuk e prisja prej tij: Hija ime do të të ndjekë pas, djalo, po s'ma përmbushe dëshirën", diçka që i përngjau më shumë një mallkimi...
 • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •  
 •  
 •  
 •