LETERSIA SHQIPTARE - Kohe turpi


Kohe turpi
| Sunday, 01.14.2007, 08:12 PM |  

Të gjorët vargjet e mi,
I dogji dor’ e kusarit,
Turpi i gjorë në histori,
Kohë polici, dhe xhandari…

* * *

Kohë e nëmur, kohë urie
Kohë turpi, kohë zie,
Që në kokë e gjer në thua;
Vdekur zana, vdekur ora,
Vdekur kombi, kur vdes Vlora,
Shurdhër, memecë dhe qorrë;
Burrat për trastë hauri
Kërrusur shpina, thyer gjuri,
Helm në kokë e në thua,
Shkarrëzyer nëpër llomi,
Popull, more lum e përrua-
Turpi i parë në Histori!

* * *

Të gjorët vargjet e mi
Zgjua ëndrrash Ideali,
Besoja si çilimi
Në Shtetin e bajraktarit,
Rreth e qark kone e gjarpërinj
Fati i kombit lodër zari,
Tiranë, Zvicër, Itali
Fluturojnë valixhe ari.
Populli vdiq në uri
Mbushur goja tërfil bari,
Tej e tej në Labëri
Vdisnin si mizat beharit,
Kur i zë furtunë e shi.

* * *

Të gjorët vargjet e mi
në stiva i dogji zjarri.

Në Lice ndodhi arrestimi
Në klasë tek jepja mësimin.

Decourville (1) bën cudi
“C’do të ketë bërë ky djalë i ri,
Shumë e rreptë qënka shtërngica-
Përse ndodhi arrestimi?
Për ca vargje fjalë trimi
Që i qau lalagjoni,
Përgjuan spiunët e rinj:
Libri flet me ironi
Figura alegori
Shumë të gjalla, aluzioni
Flet për Madhërinë e tij,
Në Gjarpërin e në Neronin (2)
Bincë e ngushtë në ministri
Nëntëdhjetë ditë në errësi,
Me dy tortura barbari
Që ka turp t’i thotë shqiptari.

* * *

Moj e mjerë Shqipëri
Kur do vësh mënd e lloi,
Të mësosh në histori
Si nderohet faqebardhi?
Kredhur shpirti në llomi,
Perëndi është bajraktari.
Në Korcë u hap gjyqi i zi
Prapë goxha ceremoni,
S’u lejua gazetari,
Protestoi Gjergj Bubani:
“Kjo nuk është drejtësi
Gjykohet një djalë i ri,
Përse shkruajti poezi
Të pa faj, pa ligësi
Posi një ëndërr behari!”
U ndodh gjykatës Shkodrani (3)
Fisnik gjaku, fisnik xhani,
Trim posi Selam Musai
Arbëror gjak Arbërori,
Rrefuzoi c’tha dëshmitari,
E lozi fatin e tij,
Shqipëroi “PAFAJSI”.
Libri që me lot u shkrua
Me halle, vobegësi,
U shkërrmoq dhe u dërrmua.
Shpirt labi, si t’u durua!
Rrëfimet u bënë hi.
Mjera ti, moj Shqipëri,
Kur do vijë një brez i ri:
Të bëhet koha me mua?!
(1) – Decourville – Drejtor frëng i Liceut të Korcës.
(2) – Gjarpri dhe Neroni, dy poezi ne Rrëfimet.
(3) – Ndoc Coba kryesoi gjyqin. Vasil Xhacka, Sotir Kozma, një profesor matematike nga Gjirokastra, një prokuror vlonjat, përbënin gjyqin.


(Votes: 0)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:

Other news: • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •