Bernardin Palaj (1894-1948)
| Saturday, 07.21.2007, 08:37 PM |  

Bernardin Palaj
Át Bernardin Palaj leu me 2 tetor 1894 në një familje me origjinë nga Shllaku. Mësimet fillore e të mesme i mbaroi në Shkodër pranë Kolegjit Françeskan. Mâ vonë, studimet e nalta i vijoi në Gratz, Austri. Aty kah 1921 u kthye në Shqipní, dhe si të gjithë vllaznit e tjerë të Urdhënit të Vogël Françeskan (o.f.m.) nisi me zell punën në shërbim të përhapjes së idealit fetar e atij kombtar. Shërbeu si mësues në gjimnazin “Illyricum” duke dhanë mësim latinisht e greqisht. Në vitin 1939, Át Bernardini së bashku me vëllain e vet françeskan Át Donat Kurtin, të dy njoftës të mirëfilltë të folklorit e mitologjisë shqiptare, botuen “Kangë kreshnikësh dhe legjenda”. Ka botue në organet “Hylli i Dritës, “Leka”, “Tomori” etj. Gjithashtu Palaj ishte antár i Institutit të Studimeve Shqiptare qysh prej 1940.

Në vjetin 1946 u arrestue e u mbajt i lidhun në tel për një kohë shumë të gjatë, derisa gjeti vdekjen nga tetanozi në 1948.


Pregatiti: Arben Marku

(Votes: 1)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:

Other news: • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •  
 •  
 •  
 •