LETERSIA SHQIPTARE - Dodë Kaçaj


Dodë Kaçaj
| Sunday, 12.09.2007, 10:26 PM |  

Ka lindur ne Bajze-Malesi e Madhe me 2 prill 1947.
Arsimin fillor e kreu ne fshatin e lindjes, ndersa te mesmin ne gjimnazin e Koplikut.
Ne vitin 1971 kryen studimet e larta ne degen gjuhe-letersi te Institutit te Larte Pedagogjik te Shkodres.
Pasi mbaron studimet e larta i perkushtohet arsimit.
Punon me ndershemri e pasion si mesues, ne fillim ne Bratosh dhe pastaj per arsye biografie cohet ne Shosh te Dukagjinit per 12 vjet rresht, ku si gjithenje punon me ndergjegje te larte kombetare per shkollimin e femijeve, por edhe duke lene atje rinine e tij.
Ne kohen e studimeve dallohet si krijues i lindur mandje, nder me te shquarit e brezit te vet,por pothuajse e ka te mbyllur rrugen e botimeve, aq sa vetem ne vitin 1985 arrin te botoj librin e pare poetik “Kenge majekrahi”.
Libri u mireprit dhe u vlersua me konsiderata jo vetem nga lexuesit ,por edhe nga kritika.
Gjate gjithe jetes dha nje ndihmese te madhe me hartimin e teksteve te mrekullueshme per ruajtjen dhe riperteritjen e kenges lahutare dhe shkodrane, duke qene njekohesisht inspirues pa paragjykime i talenteve te reja.
Ne periudhen e transformimeve demokratike paraprine dhe vihet ne ballet e levizjes per liri e demokraci ne Malesi te Madhe e ne Shkoder.
Dy here rradhazi zgjidhet deputet ne Kuvendin popullor. Vitet e fundit edhe pse i renduar nga semundja dhe angazhimet qytetare mbeti poet e mbi te gjitha njeri.
Vdes pas nje semundje te gjate dhe pasherim me 23 prill 1998.

Dergoi per faqen letrare Poeti Gjeto Turmalaj.

Stamford (USA).
Dhjetor 2007.(Votes: 0)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:

Other news: • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •