LETERSIA SHQIPTARE - Djali im sot pa detin për herë të parë


Djali im sot pa detin për herë të parë
| Saturday, 03.03.2007, 11:03 AM |  

Djali im sot pa detin për herë të parë.
Nuk di me ç’i ngjau, por, nga stepja,
harroi dhe dy fjalët që kishte mësuar.
I ngurtësuar në krahët e mi qëndroi,
qëndroi gjatë.

Dhe kur, më në fund,
ndjeu nevojën të thoshte diçka,
i doli veç një dridhje e lehtë buzësh.
Ktheu kokën nga unë
e nisi të qajë.

I desha lotët e tij, s’e pajtova, e lashë në vajë.
S’ishin lotë si përherë, ishin lotë inati.

Djali im-
foshnja që ende s’është ngritur në këmbë,
paska sy të hahet me detin,
me jetën dhe me vdekjen do të ketë sy të hahet.

* * *
Kjo ditë e sotme janari,
pezull me një ajër të ngrirë
si të sjellë nga vendlindja ime,
me një diell që shndrit e nuk nxeh
si dielli i dimrave të fëmijërisë sime,
me ca zogj të vegjël, të trembur
si të ishin zogjtë që kam ndjekur unë asokohe.

Kur pashë kortezhin që përcillte një plak të vdekur,
thashë: s’qenkam në ëndërr.
Paska vdekur komshiu im i shkretë, plak i vetmuar,
më donte shumë dhe për t’u ndarë me mua
ka përgatitur spektaklin e vdekjes.
Pastaj pashë gjyshen të endej nëpër oborr
duke nëmur veten pa asnjë shkak,
dëgjova gjyshin t’i thërriste prej brenda e ta nëmte
vetëm pse ajo mbante tërë kohën nëmë në gojë.
Pastaj, kur po afrohesha te dera e shtëpisë sime,
u kujtova për këpucët e grisura në lojë,
do të më qortonte nëna.
U ktheva të hyj nga çatia e të fle në tavan,
mungesa ime e shkurtër do t’ia zbuste inatin.
Aty ndesha nënën tek çapitej duke u lëkundur
me barkun rrumbullak e të rëndë.
Ku shkon? E pyeta gjithë merak. Ku shkon?
Të të lind ty, m’u përgjigj e m’u mbajt te krahu.

Dëgjove ti, e dashur, erdhe, i dole në anën tjetër,
e çuam bashkë në maternitet e më prite sa linda,
pastaj dolëm t’i jetonim bashkë ditët e shkuara,
të paktën ditët e shkuara janë tonat,
ne që rrimë me shpinë prej të ardhmes.(Votes: 0)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:

Other news: • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •