PALIMPSEST POETI
| Sunday, 02.03.2008, 05:55 PM |  

Zë fare pak vend
më e shumta një metër kub në kuzhinë
Alain Bosquet


1.
Nxjerrë prej asgjëkundi dhe i pathirrur

2.
Njerëzimi tërhiqet pak kohë në aktet e përdhunshme të foshnjërisë së vet

3.
Shkruhet diagnoza e temperaturës së lartë emocionale

4.
Kur muza i vë në dorë një lirë, ndalon rrjedha e lumit,
zbuten bishat, përkulen pemët dhe gurët lëvizin
Përtej historisë, përtej sajesës
Ose, siç thotë vetë, “sa madhështore është e gjitha kjo, ndonëse jo e vërtetë”

5.
Përveçse nxit ndjenja, pasione, përse tjetër
e nxjerrin nga shteti këtë të shkretë,
ashtu pastrehë, ashtu rrënjëzënë
në mbretërinë e ideve
duke menduar për lirinë,
sepse kush tregon ëndrrën e vet, duhet të jetë
krejt i zgjuar nga gjumi

6,
Fjalët “thotë shpesh gjëra të bukura, por pa e ditur se ç’bën” si shi ëngjëjsh mbrojtës

7.
Duke hyrë në masë, shkëlqim, harmoni
ky helm i ëmbël quhet rrezatim i qenies hyjnore

8.
Megjithatë ndërsa këmbët rrahin tokën
e sheh se ëngjëjt i hapin rrugë
ndërsa kundron shtëpitë, pallatet, qytetet
ndërsa kundron artet dhe shkencat
mendon se sado i tokës të jetë njeriu, është
Zot i saj, është Zot mbi tokë,
kurora e gjërave të gjalla

9.
Poeti luan, mendon, ëndërron:
Zotit i duhet t’ia ndjekë shakatë –
tek bën gjëra më të mira se natyra,
tek bën gjëra të reja që s’i njeh ajo

10.
Ndërkaq rritja e gjërave është e vërtetë. Ndërkaq
oqeani është oqean, alpet janë alpe,
ndërkaq furtuna është furtunë

11.
Po aq e vërtetë është edhe thirrja e tyre për t’i riemëruar

12.
Prandaj ndjehet pesëmijë vjeç

13.
Shikon se çfarë ishte, është vetëm hija e vjetër
Si zogu që desh të jetë i ngjashmi që këndonte
i vetëm në degën më të lartë

14.
Shikon se mund t’ia heqë të artin disk diellit
të gjejë atë që ndrin atje: lavdinë e vërtetë

15.
dhe është vetë Ajo

16.
Shikon se duhet të jesh Vetvetja, t’i japësh secilit çfarë meriton

17.
Duhet të jesh i Vetmi

18.
Dhe pse është ai që ulet mes fushës t’i marrë erë lules që çeli në ag

19.
Dhe pse është ai që vetëm për këtë i duhet të qajë(Votes: 0)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:

Other news: • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30