LETERSIA SHQIPTARE - PA PËRTËRITJE


PA PËRTËRITJE
| Thursday, 03.20.2008, 11:45 PM |  

            Të dy i kishin mbërthyer sytë tek vatra si të donin të kuptonin gjuhën e flakëve që gjithnjë ndërronin formë dhe me atë zhurmë të paktë shtonin monotoninë e atij rrethi. Një cung i madh e i trashë po digjej ngadalë në vete duke lëshuar një nxehtësi pothuaj të pamjaftueshme për pleqërinë e tyre. Plaku si hiqte sytë që andej.                                                                                                                                                        -                      -  Podigjet, i pëshpëriste herë pas here plakës.

                        - Po o njeri, po, digjet, ia kthente qetë qetë ajo.

                        Njëri dukej i tmerruar tjetri i qetë deri në dëshprim thuaj dorëzuar që më parë. Cungu i trashë vazhdonte të digjej duke krijuar një shtresë hiri mbi sipërfaqen e tij e që plaku e dinte fort mirë se ai po hante veten fshehtas  dhe nën atë shtresë ai ishte më i vogël e më i dobët se që dukej.                                        

                       - Po digjet, plako, po digjet, tha prapë ai me lemeri të shtuar.

                       - Digjet o njeri, digjet. Ia kthente ajo po me atë qetësi që edhe më shumë shqetësonte plakun e gjorë.

                        Cungu vazhdonte të digjej duke zvogëluar vazhdimisht hovin dhe shtresa e hirit kishte filluar të binte vende  vende duke bërë të dukej qartë sa i pashpresë ishte. Plakut po i merrej fryma.

                       - Nuk, ëëëhhhh khu, (u kollit ai me një kollë të ngjizur duke pështyrë në faculetën që i ofroi plaka), rrihet në errësirë e në të ftohtë, moj! Nuk rrihet vetëm.

                      Vërtet dhomën po e kaplonte një terr i ftohtë që të ngjethte mishtë. Një ftohtësi e shkaktuar më shumë nga ajo qetësi monotone e urryer me të cilën  plaku s ‘u  mësua kurrë. Ngriti për herë të fundit kokën dhe duke gulçuar bërtiti me aq sa mundi: 

                        - Thirri, thirri fëmijt  të vijnë sa më shpejtë. Dëgjon? Thirri të gjithë.

                       Një kollë tjetër më e fuqishme e shkundi të tërin duke i shterrur edhe fuqinë e fundit. E shikoi cungun që pothuaj ishte fikur pastaj  plakën pranë dhe duke lëvizur buzët  pa mundur të nxirte zë e luti me një i të zgjatur si rënkim me të cilin i doli shpirti: Thirriiiiiii...

                                                                          

       

                                                                                                                   (1997)(Votes: 0)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:
 • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •