Halil Xani
| Sunday, 05.25.2008, 12:42 PM |  

Ju paraqesim krijuesit tanë

HALIL XANI, TUNGJATJETA, ME DEKADA NËPËR GAZETA!

 Nga Shukrije Bunjaku - Mani

Halil Xani u lind më 1952 në fshatin Polac të Skenderajt: nga babai Ferat (1900-1967), i fisit Krasniqe, ndërtimtar, ka qenë shumë i respektuar, të gjithë fëmijët e lagjes i kanë thënë- baba, e  kryeplak ka qenë i vellai i tij, Sadriu në kohën e Shaban Polluzhës, kurse vëllai i tretë, Syla, ka qenë korrier i Shabanit; dhe nga nëna  Afije Maloku- Xani (1905-1999), amvise, nga Shallci i Vushtrrisë; të vetmin vëlla, Bajramin, në Luftën e Dytë Botërore, partizanët e kanë hedhur nga ura e Sitnicës!

Në këso atmosfere u rrit dhe u brumos krijuesi ynë Halil Xani. Shkollën fillore e mbaroi në Polac e Skenderaj ku e kreu edhe gjimnazin. Studioi në degën e Gjuhës dhe të Letërsisë shqipe në Fakultetin Filologjik në Prishtinë.
Nga viti 1974 e deri në vitin 1976 punoi arsimtar i gjuhës shqipe në shkollën fillore të Qirezit, kurse në shkollën fillore të Polacit nga viti 1976 e deri në vitin 1983. Nga viti 1983 e deri në vitin 1990, punoi gazetar në Radio Mitrovicë, deri atëherë kur policia serbe i dëboi punëtorët shqiptarë nga puna dhe mbylli programin shqip.
Pas luftës së fundit, nga një vit punoi gazetar në të përditshmet “Dita” dhe “24 orë” në Prishtinë si dhe dy vite drejtoi programin e radio Drenicës.

I martuar që nga viti 1975 me bashkëshorten e tij të devotshme zonjën Zahide. Kanë tre bij e dy bija: Arbeni, Ekremi, Fisniku, Merita dhe Qefsere.

Katër fëmijët e martuar  i kanë 6 bij e dy bija, pra gjyshërit kanë 8 nipa e mbesa!

Tash pesë vite është i papunë. Jeton dhe vepron në Polac të Skenderajt.

Pos vjershave për fëmijë të cilat i botoi që nga viti 1971 e këndej në gazeta e revista të ndryshme që dilnin në Prishtinë e Shkup, shkruan edhe humor.
Në vitin 1996 botoi përmbledhjen e parë me titull “Ndal Drenushë”, librin e dytë me titull “Unë e babi mjeshtër” e botoi në vitin 2005, ndërkaq ka në dorëshkrim dy libra me mahi të ndryshme, një libër me titull “Qyfyret e Nastradinit”, një tjetër libër me titull “Vargje me gjemba”  si dhe librin e tretë po ashtu me vjersha për fëmijë.(Votes: 0)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:

Other news: • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •  
 •  
 •  
 •