LETERSIA SHQIPTARE - Petrit Gurra: Promovim i jashtzakonshëm dhe shumë i sukseshëm


Petrit Gurra: Promovim i jashtzakonshëm dhe shumë i sukseshëm
| Sunday, 09.07.2008, 11:01 PM |  

Promovim i jashtzakonshëm dhe shumë i sukseshëm

Nga Petrit Gurra

U promovua Krijimtaria letrare e Nazmi Rudarit. Fjalën prezentuese, studjuese e kritike, e mbajti krijuesi i mirënjohur Arif Demolli, kurse ishin të pranishëm edhe dhjetra krijues të tjerë të cilët lexuan dhe vlersuan krijimatrinë e poetit , shkrimatrit , kritukut dhe dramturgut Nazmi Rudari… Promovimi u bë Mbrëmjën e parë të Seminarit javor të mësuesve të diasporës i cili u mbajt,muajnë e shkuar nën përkujdesjën e dy Misnistrive të arsimit asaj të Shqipërisë dhe të Kosovës dhe komunës së Strugës.Të pranish#m ishin mbi 200 veta,

Mbrëjën e Kulturore e hapi Nuhi Gashi, përfaqsuesi i Ministrisë së Arsimit të Kosovës, i cili foli për biografinë e krijuesit dhe poetit Nazmi Rudari. Ai foli para një publiku jashtzakonisht të zhgjedhur intelektualesh, mësuesish, krijuesish, kritikësh e studjuesish të ndryshëm. Të pranishëm mbi 200 veta. Pastaj Arif Demolli foli për vleren letrare e artistike të poetit dhe krijuesit Nazmi Rudari. Ai theksoi si ishte një mik studimesh i poetit dhe se ata i kishte bashkuar edhe ideali edhe dashuria çoftë ajo krijuese çoftë ajo atdhedashëse. Kurse fjala e tij për veprën letrare të Nazmi Rudarit e kishte shkruar mjaft më kompetencë...Pastaj të pranishmit patën rastin të ndëgjojnë poezi të lexuara nga përmbledhjet “Helm e gjak”, Këngët e ditës” dhe “Kjtimet nuk vritën”. Poezitë u lexuan sa nga poeti e sa nga të pranishmit që kishin dëshirë dhe aftësi interpetuese...Ishte një publikë e zgjedhur dhe që vinte nga të gjith! a trojet shqiptare. Kishte pra pjesmarrës nga Shqipëria, Kosova, Maqedonia dhe vende tjera të trevave shqiptare. Aty ishin mësuesit nga Austria, Franca, Finlanda,Greqia,Gjermania, Zvicra, Suedia, Italia, Belgjika, Anglia, Norvegjia, Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia.

Numërin e të pranishmëve e shtuan edhe vëndasit të cilëve u printe Nuhi Vinca kritikë dhe poet nga Struga...

Mbrëmjën e bëri edhe më madhështore këngëtari i jashtzakonshëm Sami Kolonja i cili më këndimin të gjall dhe solo dëshmoi së është një prej këngëtarëve më të mëdhenjë të shqipës...

Vendi dhe salla e kushtet tjera të hotelit Royal në Strugë ishin jashtzakonisht të përshtatshme për promovim dhe mbrëmje kulturore. Në fund të pranishmit patën mundësinë të blejnë tre katër titujt që ishin ekspozuar para tyre...vetëm asaj mbrëmje u shitën më shumë së 300 egzemplar. Për kushtet tona e jashzakonshme...Kjo dëshmon së mbrëmjet e organizuara mirë , në vende të mira dhe kushte të mira mundësojnë përhapjën e librit dijës dhe kulturës...dhe këto nuk munduan në Strugën pitoreske ku nis rrugtimin e tij Drini legjendar...

Ishte një promovim i jashtzakonshëm dhe një respekt për autorin por edhe një mbrëmje e jashtzakoshme kulturore ku nuk munguan as librat, as recitimet as kënga e as vallet. Një kombinim i bukur kulturor që gjatë do të mbahet mend nga të prenishmit...

“Për mua ka qenë një akt i papërseritshëm dhe i jashtzakonshëm...Unë e kam përjetuar krejt ndryshe poezinë time asaj mbrëmje kur e ndieja recitimin dhe interpretimin nga njerëz të vendeve të ndryshme dhe trevave të ndryshme shqiptare. I falenderoj të gjithë ata që dhanë kontribut të drejtpërdrejt ,në veçanti Nuhi Gashin për prezentimin biografik dhe Arif Demollin për prezentimin kritoko artistik. I falenderoj gjithë kolegët e mij e në veçanti Xhemshit Hazirin i cili asnjëherë nuk ka nguruar të më përkrah dhe përkrahja e tij ka filluar çysh në bitet e 90 kur ka pasur njerëz që janë frikuar edhe të më përshendesin si duhet.I falenderoj edhe gjithë të pranishmit , së të gjithë papërjashtime kanë qënë shumë aktiv dhe i kanë bërë ato momente poetike të gjalla dhe të pavdekshme në kokat , mendjet dhe zemrat tona,në veçanti i falenderoj dy ministritë që kanë mundësuar bashkimin dhe prezentimin tim , por edhe komunë! n e Strugës që është dhe mbetët nikoqire e jashtzakonshme. I falenderoj gjithë ata që nuk ngurruan t´i blejnë librat e mij edhe pse çmimi ishte simbolik vetëm 3 euro për titullin... Ata ishin egzemplarët e fundit dhe jam i lumtur që librat e mij kanë rënë në duarët e atyre që do të dalinë në penzion më libër në dorë pra mësuesit artistët dhe poetët tanë të cilët ishin tubuar ato ditë të bukura vere për t´u njohohur, konsultuar e çmallur me njeri tjetrin...

Kurse ne e falemderojmë poetin N, Rudari dhe dëshirojmë që sa më shpejt ta kem në dorë librin e tij më të rinjë.

Puna e tij, vepra e tij , por edhe prania e tij e beri këtë mbrëmje të bukur poetike dhe të jashtzakonshme...-Nuk e mëshihnin kënaqësinë entuziazmin dhe çiltërinë dhjetra e dhjetra krijuesve dhe e qindra mësuesve e bartësve të misionit të shenjët përhapjës së diturisë e dijës për artin kulturën dhe ardhmërinë tonë...(Votes: 0)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:
 • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •