Rreth krijimtarisë së poetit nga Tropoja,Gjon Neçaj
| Thursday, 01.22.2009, 07:01 PM |  

MILIANOV  KALLUPI
 
MOS E VONO MBRËMJEN
 
( Rreth krijimtarisë së poetit nga Tropoja, Gjon Neçaj )
 
Poeti Gjon Neçaj banon në Bajram Curri,Tropojë.Me thjeshtësinë e tij ai duket sikur fshihet atje,sikur harrohet atje.Ai jeton në provincë,por kush e ka lexuar poezinë e tij ka dalë në përfundimin se ajo që ai shkruan s'është provinciale.Duke mos ditur makinacionet e "mjeshtrave" të ndërtimit të një poezie "moderne" ai e hedh poezinë në letër pa forcë,siç e përjeton,gjithnjë nën diktimin e shpirtit.
Ndaj poezia,ashtu si vetë jeta e tij,është e lidhur fortbukur me vendlindjen e tij;me Perajn e Nikaj Merturit,me Bajram Currin,me Tropojën e agimeve e muzgjeve alpine,me ujërat e cemta e të kulluara ,me borërat e thella,me hijet e mrizave e lulimin e qershijave,me...Poezia e tij sa është meditative e reflektive,është po aq e thjeshtë, e ngrohtë,e ndjerë,pa ngarkesa metaforike,emocionale.
Gjoni sikur ka lindur enkas për poezinë dhe s'mund të jetojë asnjë çast pa të.Ndaj ai është autor i katër librave me poezi: "Nën hijen e mrizave","Në folezë të këngës","Ju që më shihni çdo ditë" dhe "Hëna pikon mbi Alpet e mia".Ndërkohë nën kujdesin e Klub-Haikut Shqiptar,ka botuar edhe vëllimin bilingual me haiku,me titull "Pezull".Por Gjoni nuk është vetëm poet.Ai ka botuar novelën "HIjet e shpirtit" si dhe tekstin mësimor ( bashkautor) "Tropoja-vendlindja ime".Dhe të gjitha këto s'janë pak për poetin e Alpeve,Gjon Neçajn.
 
                                   

Gazeta "Ndryshe",e diel,28 dhjetor 2008.

(Votes: 0)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:
 • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •  
 •  
 •  
 •