LETERSIA SHQIPTARE - Cikël me poezi nga Ismet Tahiraj


Cikël me poezi nga Ismet Tahiraj
| Sunday, 03.15.2009, 02:24 PM |  

  Poezi për  Fëmijë (kombtare)


                                  TE  NJË PËRRUA

                                Të një përrua
                                Lulelerthi haja,
                                Më vegonte
                                Diçka,ah.

                               Këtu   komandant Ademi
                              U ndesh dhëmbë për dhëmbë
                              E gjosk  për   gjoks
                              E këmbë  për  këmbë,
                              Me armik….

                          Këtu n’ përrua
                          Bëri istikame,
                          I lau plagët
                          Plotë  gjak
                          Nuk pati pësheretima
                          Nën  rrufe e bumbullima.

                         Me tej një murriz
                         Predha tha trup i kam:
                         Qendroi  hije
                         Ne istikam….

                        Dyfeku i komandant Ademit
                        Tankun përplasi n’ përrua
                        I tërë  taborri armik
                        U tmerrua!
                        2.
                        kur nxirrja lulelerthi
                        t’ haja,
                        hija e komandantit  Adem
                        shetiste kudo më mua.

                       Luleborët  çelnin
                       Rrezet e diellit
                       T’ përgdhelnin.

                      Komandant Ademi
                      Buzëqeshte
                      Me buzëqeshje xhevahiri
                      Mbi pllaja hiri….

     

VIZITA
                  
         Një plak i kërrusur
         Zbriti në Drenas
         Nga treni,
         Ishte nga prizreni.
         -për ku kështu plak?
- a po më bën , biro,konak?
- po i tha , fëmija
        dhe  i prini te shtëpia.

       Plaku tori llafin
       Hollë e hollë:
       _Në Prekaz , bir
     Ademit do t’i them:
     Luftën e pate me vend,
     I tregove botës
     Se jemi të forte si shkëmb. 


               RRASAT     LYKËS

                                           Hiqej djerrina
                                           Dhe rrasa mbet
                                           Mbi te hiroglife
                                           Nisi e po  flet.

                                          Lykë  iliret
                                         S’ dyndeshin lehtë
                                          Dhe rrasa heshti
                                          Me atë amanet.

                                         Bajram Haziri
                                         Vjet gjashtëdhjetë
                                         Hordhive I tha :
                                         Plumbin e bajshit
                                                       M’ shëndet…

                                         Dhe amaneti
                                         Doli nga dheu,
                                         Një lule gonxhe
                                                Mbi varr shpërtheu…
 

                        DAN DEROCI

           Dan Doroci , nuk ka fjetur
           Kurrë në krevat perandori,
           As në cergë leshdhije mbushur kashtë
           Ka fjetur n’ guva t’ malit
           Mes lisave  me të gjatë…
           2.
           ai kurrë s’ ka hipur n’ at
           as n’ pajtone zotërinjsh,
            u ka  zënë pusi rrëzë maleve, kralive
           dhe shërbëtorëve të tyre ….
           3
           Ai nuk ka pi ujë me tas
           As banjo s’ ka pasur si zotërinjtë n’ shtëpi
           N’ acarin e madh mes lisave te gjatë,
           Ka bërë banjo , e s’ është mërdhirë.

           Po  syrin dritë rrezeje e ka pasur,
           Po syri n’ shënjestër s’e ka rrejtur,
           Po ,përin e ka këputur
           I pa molisur
           4.
           bukë pak , shumë pak , ka ngrenë
           shumë fjalë ka folur n’ oda
           telat e telefonit janë këputur
           dhe kokardat, përrenjve, janë  rrokullisur

         e skamnorëve n’ sofër
         buka u  është përtëri

         Dan Deroci  zgjidhi hallin e tij
         Sipas kodit sy për sy,
         Plumb për plumb
         Hallin e popullit tij…
        Kalldremi I xhadeve,serish
        Me gjak kokarde,
        Është   stërpikur….                       

 

                         ËNDËRRA EPËRSHKËLLIRË
                          ( Afrim Prebrezës, I vrarë n’Kuzmin)

                        Grunorëve ta përshkëllinë
                        Ëndrrën
                        Për lojën
                        E lulekuqet.

                        Arave iu desht
                        Gjaku i juaj,
                        I njomë
                       
                      Për ta shijuar
                      Këngën e ninulave
                      E krenarin djaloshare.

                     Për trojet
                     Amë…  


                      GRUA KOMITË
                        ( Shota Galicës )

                  Në lavamanin tënd
                  Unë për ditë
                  Gjurmët e duarve tua
                  T’i puth,

                         Grua komitë.

                2.
                 Lavamani yt
                 Ishte rrasa e gurit,
                 Rrëzë pishe e vithisur
                 N’ malin Dyboçak.

                Drerët vetëm, drerët
                Siellshin aty  përçark .

                            Ti , në mjegull dalloje
                            Tradhtarë e shpifarakë.
                            3.
                            hijet dritësove
                            grua
                            e rendomtë a flutur?
               
               


                               LOLOT KANË IKURË

                              Lolot kanë ikurë
                              Se ishin t’ sharë,
                              As ahishte e bung
                              Si donin për farë.

                              Arat që u dhanë
                              Bukën e gojës,
                              Fëmijëve ua përshkëllinë
                              Tojat e lojës.

                             Bukën e përtypën
                             Si më darë,
                             Ne i përkdhelem
                             Ata na donin t’ sharë.(Votes: 0)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:

Other news: • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •