Kurtesh Veliu
| Friday, 05.01.2009, 06:52 PM |  

Kurtesh Veliu
Kurtesh Veliu
Kurtesh Veliu u lind më 3    shtator 1952 në fshatin Depcë,  komuna e Preshevës. Shkollën fillore e kreu në vendlindje dhe në Caravajkë, gjimnazin në Preshevë, kurse Fakultetin e Shkencave Matematiko-natyrore, Dega e Gjeografisë, në Universitetin e Prishtinës. Pos profesionit, të cilin e do shumë dhe e kurorëzon me suksese në shkollën ku punon, një përkushtim  jashtëzakonisht të madh ndaj atdheut  dhe ndaj vlerave materiale dhe shpirtërore të tij, e ka  kultivuar me nxënësit e tij. Ai fuqimisht  e ka dëshmuar që atë ditë kur me vetëdëshirë i është bashkangjitur Njisitit Gueril  të UÇK-së -Zona Operative e Karadakut.
 Kurtesh Veliu e do shumë natyrën e atdheut, prandaj në të i gjenë motivet për krijimtari letrare
 Bleta, për të, është simboli i zellit dhe përkushtimit për punë. Kësaj krijese të natyrshme,  Kurtesh Veliu, ia ka kushtuar  pothuaj tërë krijimtarinë e tij letrare.

Veprat letrare:

“Zgjoje të trazuara”, Prishtinë 1995,
“Koshere të rinuara”, Prishtinë 1999,
“Mjaltë e pelim”, Gjilan 2004.

Me veprat e deritashme, Kurtsh Veliu, ka krijuar një individualitet në krijimtari me stilin e tij origjinal që e përdor, duke qenë personazhe të krijimtarisë së tij insektet e ndryshme.
  Është përfshirë në “Leksikonin  e shkrimtarëve shqiptarë 1501 – 2004''  të Hasan Hasanit, si dhe në panoramën e krijuesve letrarë të Kosovës Juglindore “Psherëtimë për tokën”Hysen Këqikut.
 “Kremte e madhe në Mjaltishtë” është vepra e tij e katërt.
 Kurtesh Veliu jeton dhe vepron në Gjilan.(Votes: 0)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:
 • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •  
 •  
 •  
 •