Dhurata më e çmuar (skicë letrare)
| Saturday, 07.04.2009, 10:39 AM |  

Ngjarje e jetuar

Ajo ishte studente në Gjenevë. Studjonte në Universitetin e Gjenevës për Pedagogji dhe Psikologji. Mësonte shumë dhe mbi të gjitha donte të nderonte mundin e prindërve të saj që mbulonin një pjesë të shpenzimeve të shkollimit. Për pjesën tjetër, si gjithë studentët shqiptarë, ajo kishte gjetur një punë të rëndomtë, por që nuk e pengonte për leksionet e saj.  Ndërkohë, ajo u dashurua me një bashkëstudent nga Danimarka,  Të dy e donin njeri tjetrin me sinqeritet, bile kishin menduar të bënin hapin e parë…


Kështu që rasti e dha që të ftohej nga familja e të dashurit të saj , në Kopenhagë të Danimarkës, për të kaluar pushimet. Mendoi se çfarë duhej të shpinte si dhuratë. Zakonisht, në raste të tilla çoheshin shishe me konjak, ndonjë qëndisje nga vendi i saj, tabaka me zkukurime nga Berati, Kruja, por asaj ju duk se këto gjëra ishin bërë të zakonshme. Kështu që porositi familjen e saj që me rastin e parë t'i dërgonin nja dy disqe me muzikë popullore nga vendi i saj.                                                 
Erdhi dita dhe vajza u nis, bashkë me danezin e saj. Ishte një botë e re dhe njerëz të panjohur. Sidoqoftë, dëshira e saj që të shtonte njohuritë për vendet e tjera dhe për të njohur prindërit e shokut të saj, e kishte shtyrë për ta pranuar atë ofertë. Për më tepër ajo do të kishte mundësi të vizitonte disa shkolla dhe kjo do ta ndihmonte në përgatitjen e saj për pedagogjinë.

Posa mbriti në Kopenhagë, e pritën prindërit e shokut të saj,  ku do të qëndronte ato ditë. Ishte e emocionuar dhe faqet i kishte të kuqe. Sikur nuk e zinte vendi se si do ta prisnin ardhjen e saj prindërit e shokut të jetës.

Pas përshëndetjeve të rastit, i jati i djalit, u prezantua dhe tha se ishte koleksionist muzikësh nga vende të ndryshme. I kërkonin shpesh herë për ilustrimin e pjesëve të teatrove dhe ishte i gatshëm që t'u a plotësonte dëshirën.

Në një çast tha:" Këto ditë më kanë kërkuar muzikë shqiptare, pasi vihet një pjesë teatrale, e cila subjektin e ka ndër të tjera edhe nga trevat shqiptare. Nuk e di si do të bëj, pasi nuk më ka rënë rasti të gjej një muzikë të tillë".                    
Vajza e gëzuar u kthye nga ai dhe duke nxjerrë nga çanta e saj dy disqet me muzikë shqiptare i tha:" Këtu janë dy disqe me muzikë popullore nga vendi im. I porosita për juve, pa e ditur se do t'u vlenin".                                            

Danezi ju hodh në qafë dhe i tha: "Kjo është dhurata më e çmuar për mua".

Studentja nga Shqipëria u lehtësua nga emocionet. Ditët e qëndrimit në Kopenhagë ishin një fillim i mbarë për bashkëjetesën e saj të mëvonëshme me danezin.


(Votes: 0)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:
 • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •  
 •  
 •  
 •