LETERSIA SHQIPTARE - Gentjan Banaj: Poezi nga cikli, "Bibel Urie"


Gentjan Banaj: Poezi nga cikli, "Bibel Urie"
| Sunday, 10.11.2009, 09:17 PM |  

BIBEL URIE

Njeri
Shenjt,
kryezot
Para lypsit
Me nënqeshje mos rri!

Hidhi një monedhë të mbijetojë
Dështimit njerëzor
Parë nga sytë e tu,

Mos tund biblën
Kur njeriu ka uri.

NJË TROJË E RËNË...
(triptik)

Troja ra!
  Jo se mbrojtje nuk kish
Por nderi nuk fiton
Në sulm pabesish.
Grekët,
Fituan lavdinë gërmadhë
Dhe emblemën e përjetshme
Të tradhëtisë.

...

Trokëllin një trokth kali
Kalë me vrag në fytyrë
I shenjtë si Pegas fluturoi
I bukur, Narciz në pasqyrë.

Kali, që historinë pruri në shpinë
Monument fisnik meritoi
Trokthi i ëmbël ngjall panik;
Në bark i mbollën një Trojë.


Vrapon në pluhur një kalë revan
Era dhe pluhuri e zënë murg.
Në prag të dhëmbëve fjalën mban
Tek Ai i drurit kapluar në burg.

Suferinë statuja shekullit të vrarë
Vrapi i mohuar kërcet dhe flet
Në prag t`derës hingëllin në të qarë
…”mos më ndërtoni në çdo qytet”...

ZOTI ME DY SHTËPI

Qyteti
Ndarë me Gjanicën
Në mes.

Tempujt,
Si kobure për shpresëthyerit
Në brez.

GJAKËSIT

Gjakësit gjakuan nën hënë.
Nderi i gjakut fle mbi gjëmë

Ujku rob e mbrehu vajin
Nën një hënë të drithëruar,
Në kafaz u struk pastaj;
Ujk i vrarë, i skllavëruar.

Dhe në sy i vdiq një dritë;
Pylli i bishës, ujk i lirë,
shtegu blertë ku ra në pritë
nga gjahtarët që pagdhirë.

Syri rob me heshtjen qau
Kur gjakësit e lanë fillikat!
Shpirtin “ujk” më parë e vrau
Nga hasmëria që mprihte thikat.

PËRSOSMËRI

Në puthjen e dritës
Kthetrat e hileve fshehim,
Si biografinë dhe fajin një ish i burgosur.

Fabula e sentenca si ëngjëj krehim…,
…, dinakërisht mbetemi të përsosur!

…NESËR….?

Do herë mëngjesi të zgjon në mesdite
Dhe ti mërmëron mesnatën ëndërrbukur,
Por gëzimi i çastit të agon perëndim
Kur  ti ngjan në Maj me një flutur.

Dhe e nesërmja do të vij përherë me një sot
Që harrohet pas një ëndrre të ethshme.
E sotmja ime plot zhgënjim dhe lot,
Që ishte e nesërmja e një ëndrre të djeshme.

Poezi  shkeputur nga cikli, "Bibel Urie", vellimi poetik "Ikona te Thyera", Botues Globus R Tirane 2008


(Votes: 0)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:
 • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •