Çerkin Ismaili
| Sunday, 02.21.2010, 07:00 PM |  

Çerkin Ismaili
Çerkin Ismaili
Çerkin Ismaili u lind në vitin 1948 në fshatin Banjskë të Vushtrrisë. Shkollën fillore e mbaroi në Smrekonicë, një fshat afër fshatit të tij të lindjes. Gjimnazin klasik e mbaroi në Vushtrri, kur edhe filloi të botojë në shtypin letrar të kohës krijimet e para letrare. Studimet në degën e albanologjisë i  mbaroi në Fakultetin Filozofik të Universitetit të Prishtinës. Akoma si student filloi të punojë në gjimnazin e Vushtrrisë si profesor i  gjuhës e letërsisë  shqipe dhe gjuhës latine. Pas mbarimit të studimeve, një kohë, redaktoi gazetën “Trepça” në Mitrovicë, ndërsa pranvera e vitit 1981 e gjeti duke punuar në Shkollën e Mesme Ekonomike në Mitrovicë, kur për shkak të qëndrimit që e konsideron parimor, organizimit dhe pjesëarrjes në demostratat e 3 prillit, u diferencua politikisht, u largua nga puna , u dënua dhe u burgos.
Për shkak të aktivitetit të mëtejmë ilegal dhe  politik, ndonëse në vëzhgim të përhershëm, pas shpërndarjes së trakteve politike në Mitrovicë dhe në minierën “Trepça” në vitin 1986 , u detyrua  që dy vjet të qëndrojë larg syve të pushtetit të kohës, në  Dalmaci, ku punoi si punëtor krahu. Përndjekjet, arrestimet e shantazhet politike ndaj tij kurrë nuk kanë pushuar. U burgos përsëri në vitin 1992.Shërbimi sekret jugosllav në vitin 1999 e kishte klasifikuar  në listën e intelektualëve të Mitrovicës, që i  kishte paraparë t’i likuidonte. 
Me krijimtari letrare ka filluar të merret qysh si gjimnazist, kur edhe ka filluar t’i botojë shkrimet e para.

Deri tash ka botuar:
“Lindjet e shpërndara”, poezi,Prishtinë, 1993,
“Tela të këputur,” poezi, Mitrovicë,1997,
“Drama e qëndresës së Vocëve të Shalës së Bajgorës”,monografi, Prishtinë,1998,
“Shtrëngata”, roman,Prishtinë, 2006
“Ethe të trishta’, roman, Prishtinë, 2009.

Përveç këtyre  veprave , autori ka botuar edhe një mori recensionesh, vëzhgimesh letrare dhe esesh.Gjithashtu, për veprimtarinë e tij letrare janë shkruar një mor kritikash dhe  studimesh letrare. 

Në dorëshkrim ka disa vepra letrare akoma  të pabotuara.

Disa here ka marrë çmime letrare për poezi

Ishte bashkëthemelues dhe kryetar i parë i  Klubit Letrar “Lumi i bardhë”në Mitrovicë dhe anëtar i  redaksisë së revistës letrare  “Fjalë e valë” që botohet në Mitrovicë. Është anëtar i Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës. Jeton në Prishtinë dhe kryesisht merret me krijimtari letrare.


(S. I)

(Votes: 0)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:
 • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •  
 •  
 •  
 •