LETERSIA SHQIPTARE - Iliaz Bobaj


Iliaz Bobaj
| Sunday, 12.26.2010, 03:36 PM |  

Iliaz Bobaj lindi në fshatin Lazarat të Rrethit të Gjirokastrës, në një familje me tradita atdhetare dhe kulturore. Shkollën fillore e filloi në vendlindje, por e vijoi dhe e përfundoi në qytetin e Delvinës, ku u shpërngulën familjarisht. Në qytetin e Delvinës përfundoi edhe shkollën e mesme, me rezultate të larta. Ka kryer studimet e larta për matematikë dhe fizikë në Institutin e Lartë Pedagogjik të Shkodrës dhe më pas edhe Universitetin ''Eqerem Çabej'', në Gjirokastër, po në këtë degë.

         Ka punuar mësues në rrethet e Sarandës, Delvinës, Pukës, drejtues shkolle në qytetin e Delvinës, drejtues i Shtëpisë së Pionierit Delvinë dhe gjatë viteve 1992-1997 ka kryer detyrën e Sekretarit të Këshillit të Rrethit te Delvinës. Prej vitit 1997 ka emigruar së bashku me familjen e tij në qytetin e Patrës, (Greqi), ku jeton edhe sot. Është i martuar dhe ka dy fëmijë.

        Me krijimtari letrare është marrë që në bankat e shkollës, duke botuar në organet e shtypit të kohës fabula, poezi, (për të rritur dhe për fëmijë), epigrame, tregime, (për të rritur dhe për fëmijë), përkthime dhe publicistikë.

       Është poet, shkrimtar, fabulist, humorist, eseist, publicist dhe përkthyes. Është autor i librave:

1. Dora dhe faqja, (fabula).

2. Dhelpra dhe gjyqtari, (fabula),

3. Jetën e pres si të vijë, (poezi),

4. 501 fjalë të urta, (fjalë të urta).

5. Molla e sherrit, (fabula),

6. Legjenda e Syrit të Kaltër, (legjendë për fëmijë),

7. Tregu i fjalës, (epigrame),

8. Dino Buzzati ndalohet në doganë, (tregime satirike),

9. 777 fjalë të urta, (fjalë të urta),

10.Testamenti i bukurisë, (poezi),

11.Rrëfimet e një nate kthimi, (esse).

Së shpejti nxjerr nga botimi librat:

1.Poezi (në tri gjuhë),

2.Bota është sa nëna ime, (tregime për fëmijë),

3.Legjenda e Butrintit, (legjendë për fëmijë),

4.Ora e florinjtë, (tregime).

Është autor i disa përkthimeve:

1.Ezopi, (vepra e plotë, fabula),

2.Jeta në varr, (Strati Mirivili, roman).

3.Në detin e bukurisë, (Panajota Zalloni, poezi).

4.Dashuri në Butrint, (dramë, Dino Kubatis).

5.Ka përkthyer në shqip pjesë nga veprat e autorëve të mëdhenj botërorë, (midis tyre edhe nobelistë), si: Azis Nesin, Mark Tuein, Gi Dë Mopasan, Anton Çehov, Krillov, Elitis, Kavafis, Dhimulla,etj.

        Krijimtaria e tij letrare është përfshirë në disa antologji poetike, (shqip dhe në gjuhë të huaja), brenda dhe jashtë vendit. Poashtu krijimtaria e tij është botuar në shqip dhe në gjuhë të tjera në disa vende të botës, si në Angli, Rumani, SHBA, Greqi, Kosovë, Turqi, Itali, Mali i Zi, FYROM, Maltë, Meksikë, etj.

        Disa nga librat e tij janë rekomanduar për programin mësimor në degët e gjuhës shqipe në Universitete brenda vendit dhe në degët e Albanologjisë jashtë vendit.

Boton në shumë organe, (shqip dhe në gjuhë të huaja), brenda dhe jashtë vendit.

       Është fitues i mjaft çmimeve letrare, (brenda dhe jashtë vendit), për krijimtarinë e tij letrare dhe për përkthime.

       Është organizator dhe pjesmarrës aktiv në veprimtari letrare-artistike, si brenda vendit, ashtu edhe në ato ndërkombëtare.

         Është veçanërisht i lidhur me vendlindjen e tij, Lazaratin, me atdheun, me hapësirën mbarëshqiptare dhe me problemet e emigracionit shqiptar në Greqi, duke qenë njëherësh edhe një zë i fuqishëm në përkrahje të tyre dhe të problemeve që ata kanë dhe një ndër publicistët më të njohur dhe më të lexuar në Greqi.

        Është Anëtar i Redaksisë së Gazetës LAZËRATI dhe i Gazetës së Athinës, (gazeta më e madhe shqiptare në Greqi).

        Është Anëtar i Shoqatës së Intelektualëve Shqiptarë ''FJALA  E  LIRË'', (Londër).

Është Anëtar i Lidhjes së Shkrimtarëve të Shqipërisë.

Është Anëtar i Shoqatës së Shkrimtarëve për Fëmijë dhe të Rinj të Shqipërisë.

Është Anëtar i Bashkimit të Gazetarëve të Shqipërisë.

Është Reporter i Radio Sarandës në Greqi.

Është Anëtar i Lidhjes Ndërkombëtare të Krijuesve PEGASI, me qendër në Gjirokastër.

Është Anëtar i Shoqatës Botërore të Shkrimtarëve, (W.P.S).


Për ZSH: Kalosh ÇELIKU

(Votes: 1)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:

Other news: • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •