LETERSIA SHQIPTARE - Arqile V. Gjata: Poezitë e Majit


Arqile V. Gjata: Poezitë e Majit
| Sunday, 02.13.2011, 04:47 PM |  

Arqile V. Gjata

 

Poezitë e Majit

 

 

Ngjyrat e Majit

 

Kam veshur kujtimet e saj të bardha...

dhe si Ezopi skllav,

hedh gurë në qypin e dashurisë,

etjen që kisha po ma shuan flladi i Majit.

 

Tani jetën e kam në pëllëmbë të dorës,

dita e re ndizet nga ngjyrat

si në kohë të kaluara.

Majit ja hoqa xhaketën,

i vesha kostum plazhi.

Nga joshja dhe dëshira e luleve,

të gjithë bëhemi gjethe

në buzët e saj,

ndërsa unë një varg më shumë.

 

 

Jeta në syrin tim

 

Një gjysmë pylli në syrin tim

ecën me hapin e mëngjesit

drejt pjesës së ndritshme,

ku rrëzohen drurët nga heshtja e tyre.

 

*

Në  pasdite shoh koka kafshësh

me bishtin ngrehur drejt kthjelltësisë

të ndonjë pike uji,

ku zogj të pa dukshëm lodrojnë

në djepin e tyre të cicërimave.

 

*

Nata me gjysmën e hënës lëviz

majë pemëve të përgjumura

mbushur me fole fluturuesish,

që krokasin mistershëm.

 

 

Ajo

 

Nata është këtu

dhe pret ta përshëndesë

skajin e saj lakuriq,

si një grua e përdalë,

që mendon të këndojë

deri sa të fshihen yjet

nga gjinjtë e saj.

 

 

Më 9 Maj

 

Në sheshin e madh

skeptikët e luftës thërrasin ...

 

Nga prehri i tokës,

të vrarët,

trembur nga madhështia e harresës

stërviten të vënë në lëvizje botën moderne

me flokë që u lëkunden nëpër re.

 

 

Është Maj.

 

Sot të vrarët e shekullit,

në radhë me rroba të zeza,

ngrenë kryet për të parë në sy

botën e lënë përgjysmë në vuajtje.

 

 

Në Maj

 

Evropa një ditë në vit

shtron tryezën e këngës së lashtësisë,

në këtë stinë vjen dashuria e tharë nga koha:

-Ta duam veten më shumë se Evropa.

Në këtë ditë zbuten  orët, e hijshme

kthehet kënga e prejardhjes,

shtegtojmë si shpendë të egra...

 

7-10 Maj 2010 Athinë(Votes: 0)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:
 • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •