Adelina Dokja
| Thursday, 02.24.2011, 10:12 PM |  

Adelina Dokja, një poeteshë e frymëzuar e diasporës shqiptare

 

Nga Baki Ymeri

 

Thonë se dikurë njerëzit kishin kryq të drurtë dhe zemër të të artë, ndërsa tani kanë kryq të artë dhe zemër të drurtë. Adelina Dokja është një nga poeteshat më të frymëzuara të diasporës shqiptare që dëshmon se ka zemër të artë. Nuk e dimë në ëndërronte se do vijë dita kur do të bëhet një emër i njohur i letrave shqipe, por e dimë se  në gjirin e vargjeve të saj fshihen mesazhe fisnike që transmetojnë dashuri, atdhetari dhe qytetërim. Adelina u lind para 50 vitesh në një qendër të bukur të Shqipërisë së mesme, në qytetin e lashtë të Peqinit, rrethi i Elbasanit. Ajo është një nga motrat tona që e ka braktisur përkohësisht vendlindjen dhe jeton në Itali që nga viti 1991, gjithmonë në shoqëri të librit, obligimeve familjare dhe profesionale, duke u ballafaquar pas 30 vjetësh me dashurinë e saj të parë: poezinë. Bota e dashurisë së saj është një botë e mbrujtur me  kushtrime lirike në strofat e frymëzuara ku defilon jeta me totalitetin e vlerave morale, atdhetare, meditative dhe sentimentale.

Për arsye ekzistenciale u detyrua ta braktisë shkollën në vitin e dytë të gjimnazit. Gjatë qëndrimit të saj në Perëndim ka debutuar me vargje në shtypin letrar të diasporës shqiptare, sidomos në Suedi, Gjermani e gjetiu. Është prezente në antologjinë e Sokol Demakut “Jehona e shekujve” (Bukuresht 2009), ndërsa libri saj i parë mban titullin "Ndez qirinjtë e shpresës" (2010), me poezi të inspiruara vlerash filozofike, psikologjike, patriotike dhe erotike. Është martuar që në moshën 17 vjeçare dhe ka pesë fëmijë të bukur e të mençur. „Sekreti i dashurisë sime” është një album krijimesh të bukura të një shpirti fisnik që digjet për atdheun e saj, për vendlindjen e saj dhe prindërit e saj që i përkujton me mallëngjim. Libri del më 1 mars të këtij viti në tre gjuhë: rumanisht, shqip dhe me një kapitull poezishë edhe në gjuhën italiane. Pas kësaj date, opinioni shqiptar do të ketë rastin t’i shfletojë edhe mendimet rumune të autorit të parathënies, Marius Chelaru, dhe të poeteshës Monica Mureshan, mbi vlerat lirike të kësaj poeteshe shqiptare.

Vargjet e Adelinës janë perla të latuara të një shpirti fisnik që debuton me vlera reale ku parakalon një botë e bujshme vlerash sublime. Aty e gjen, mes tjerash, edhe njeriun e përsosur të cilin e karakterizon morali ideal, zemërgjerësia dhe shpirti i florinjtë. Në vargjet e saj defilon heshtja e udhëve të jetës dhe plagët e zemrës, kujtimi që mpikset si gjaku dhe gjaku i dashurisë, orët që durimin e kanë humbur dhe engjëlli që digjet në vetminë e tij. „Sekreti i dashurisë sime” përfaqëson një dhuratë emocionesh që e prekin në shpirt lexuesin shqiptar dhe lexuesin e huaj. Me këtë rast, autorja shpreh konsiderata ndaj autorit të parathënies që diti të zbulojë rrënjët e shpirtit të saj, duke i purifikuar plagët e së shkuarës dhe duke ia lënë vendin dritës dhe shpresës për të sotmen dhe ardhmërinë. Librat, poezia, dashuria, familja dhe miqtë, për të janë një pjesë e zemrës dhe një forcë e madhe që i zbut plagët, vuajtjet dhe hallet e përditshmërisë. Në këtë kontekst, ajo s’di tjetër veçse t’i bekojë gjithë shqiptarët e diasporës, së bashku me Shqipërinë historike dhe dashamirët e saj gjithandej në botë.(Votes: 0)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:
 • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •  
 •  
 •  
 •