LETERSIA SHQIPTARE - Hysen Ymeri: Katёr grushta dhe


Hysen Ymeri: Katёr grushta dhe
| Sunday, 06.26.2011, 06:33 PM |  

Nga Hysen H. Ymeri, Klinё

 

Tregim

 

KATЁR GRUSHTA DHE

 

Profesori I biologjisё ju shpjegoi nxёnёve pёr llojet e luleve dhe historinё e tyre.Pёr dёtyrё shtёpije u tha qё t’I mbledhinё lulёt dhe tё bёjnё nga njё herbarium.-Sa bukur,sa bukur brohoriti Hithi nga gёzimi sepse lulёt I adhuronte shumё.Profesori ju premtoj nxёnёsve qё nё muajn qershor do ta bёjnё njё eskurzion nёpёr trevat shqiptare pёr t’u njohur me bimёt dhe llojet e luleve.Klasa e Hithit nё qershor shkuan nё eskurzion nё Shqipёri,Maqedoni,dhe nё Mal Tё ZI.Hithi nga secila treve mori nga njё grusht dhe.Mirёpo viziten e fundit nё tё kthyer ata e bёnёn nёpёr Kosovё duke u ndalё nё Fushё Kosovё.Edhe nё atё fushё Hidhi mori njё grusht dhe.Profesori u ndalё nё ligjerimin e luleve nё atё fushё mё se gjati.duke treguar pёr lulekuqet siq I quajshin vendaset lulebojёgjure,apo lulebozhuri.Profesori ceku se vetёm nё kёtё fushё rritёn lulёt e tilla,sipas legjendes ёshtё derdhur shumё gjak nё luftёn e Kosovёs gjatё kohёs Osmane.Hithi si çdoherё as kёsaj here nuk u pajtua me thёnjёt e profesorit tё vet.Profesori iu afrua Hithit dhe ia vёri dorёn mbi supёt e njomё duke I buzёqeshё ёmbёl dhe butё.Ke pyetje Hith?-Po,profesori im!-Profesor I nderuar po kёso lulёsh kam parё nё Gjelbina tё Burojёs,kur kam shkuar tё tezja ime,a e kanё historinё dhe legjenden e njёjtё edhe kёto lule?-Po,Hith tё njejtёn histori e kanё dhe legjendёn sikur lulet e Fushё Kosovёs,sepse sipas legjendes Millosh Kopiliqi ka qenё nga fshati Kopiliq.Hithit I buzёqeshi ёmbёl profesorit dhe shokёve dhe shoqёve tё klasёs se vet.Alarmi I autobusit sikur zilja shkollore I thirrte nxёnёsit pёr t’u kthyer nё autobuse pёr shtёpi sa mё herёt.Mirёpo vajzat kurreshtare ashtu nё udhёtim sa ishin duke shkuar kah autobusi e pyeten Hithin.-Hith,Çka po tё vyen ata katёr grushta dhe qe nga secila trevё e ke marrё dhe e ke nё çantё?-Pёr tё mbjellё njё farё luleje.-Çfarё luleje,si do ta kёtё emrin?-Farё e vacant do tё jetё e lulёs dhe emёr I vacant!Edhe pse ishte kohё e mirё atёditё filloj pёr tё fryer njё erё shiu dhe qiellin e mbuluan retё.duke hyrё nё autobus nxёnёsit shiu me rrembim biente.U nisё autobusi dhe mbrenda mbretёronte qetёsia.Ne çantёn e Hithit ku ishin kokrrat e dheut filluan tё fjalosёn me mes veti.Dheu I Shqipёrisё kёrkonte qё fara e lulёs tё jetё e mbjellur nga trevat e saja.Por dheu maqedonas dhe ai I Preshevёs kerkonte nga ana e vet.Keshtu secili dhe kerkonte edhe faren e vet.Nga fjalosja dhe shtyrjet ne ms veti çanta filloj tё rrjedhe ate dhe nё patosin e autobusit…Autobusi u ndal dhe nxёnёsit tё gjithё zbriten nga ai.U pershendetёn nё mes vedi por vajzatё I thanё Hithit:-Hith,ruaje dheun se dy atllar nё njё mullar nuk bёnё,dhe atё farё qё ta mbjellёsh nё ata katёr grushta dhe ose kanё mё e coptua farёn ose kanё me ta vjedhe se me mbie ajo kurre s’ka me mbi…Hithi ecte mendueshёm dhe posa shkoj tё shtёpia e hapi çanten pёr tё pёrgatitё pёr mbjelljen e farёs se lulёs.Futi dorёn nё çantё,çka tё shohё,as njё kokёrrё dhe nuk kishte mbetё nё çante…(Votes: 0)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:
 • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •