LETERSIA SHQIPTARE - Hysen Ymeri: Nёntё vajzat e nёnёs


Hysen Ymeri: Nёntё vajzat e nёnёs
| Sunday, 06.26.2011, 06:37 PM |  

Hysen H. Ymeri

 

Pёrrallё Shqiptare

 

NЁNTЁ VAJZAT E NЁNЁS

 

Na ishte njё i varfёr dhe e fejoj djalin e madh.Kur erdhi koha me ndarё vade pёr tё marrё nusёn si kusht ia qiti pёr t’i sjellё 24 lira dhe njё maqinё qё qepё rrobe.U gёzuar edhe fshati pёr atё martёsё.Se pari i leu njё djalё dhe e pagёzuan nё emёr tё stёrgjyshit.Nuk shkoj shumё kohё dhe erdhi nёna e nusёs me e pa bijen e vet pёr lindjen e djalit.Ajo e mesoj mirё gjeja ndrydhe natёn djalin pasi tё shkoj unё gjeja nё gjumё ke qenё e s’e ke diktua.Vdiç djali dhe humbi besimi nё nusёn.Gomari atё ditё tёrё ditёn pёllet nga tmerri,sepse ata e kishin ujin larg e me gomar bajshin uji nga nje bunar nё fund tё fshatit.Pas djalit i lindi edhe njё vajzё nusja por e pagёzuan nё emёr tё gjyshёs se vdekur tё djalit.Prap nusja shkoj nё opçinё dhe e ndrydhi vajzёn atje e varrosёn tё dajёt e vet e pas njё javё i treguan familjёs sё burrit.Kur dёgjoj pёr kёto krime qё nusja po i bёnё djali i plakut qё ishte nё burg pёr vepra tjera e mallkoj gruan e vёllait dhe i tha:-Kurrё mos ta dhashtё zoti mё lindur djalё,veq qika dhe ato i mallkoj ende pa lindur.Kaluan vite e vite e nusёs veq vajza i lindeshin.Burri i nuses u sёmua dhe amanet ia la vёllaut tё dytё pasi doli nga burgu duke i thёnё:-Nёse vdes unё kur tё rritёn kёto gjashtё vajzatё  kishe tё mijat janё ti ju thua se duhet me qenё  armike me nёnёn e juaj,dhe atё njёra nga to le tё merrё pёrsipёr pёr tё mbytё nёnёn e vet.Cila tё merrё pёrsipёr pёr tё vrarё nёnёn e vet,mos e lejo,sepse ajo ёshtё vajza ime.Nёse asnjera nuk e merrё pёrsipёr pёr tё vrarё nёnёn e vet dije vёlla e tё gjitha janё kopile,nuk janё as njera tё farёs sime,por janё tё saja me tё tjerёt.Vdiç babaj i vajzave e nusja u gёzua.Ndejti nja njё vit gjeja pёr t’i ruajtur vajzat dhe njё ditё pas njё viti vёllazёrit e saj e shesin pёr njё plak.i la vajzat e vogla tё nёna e djalit tё vdekur duke qajtur.Gjyhja plakё me djemёt e vet i rriti,i shkolloj por edhe gjyshja vdiç.Ato mbetёn mё djemёt e gjyshёs tё cilёt i rritёn dhe i shkolluan.Kur i mbushёn tё gjitha tёtёmbёdhjetё vite axha i burgut i tuboj dhe ju tha:-Vajza amanet e keni nga babaj i juaj pasi ka vdekur ka lёnё amanet:-Cila doni merrёne pёrsipёr pёr tё vrarё nёnёn e juaj,sepse ju e dini historinё e sajё,ajo ua ka mbytё vellaun dhe motrёn nё gjumё.-Tё gjitha pёrnjёherё brohoritёn ,pse neve nuk na ka mbytё,bile tё burri i dytё i ka edhe tri vajza,ne jemi nёntё vajzatё e nёnёs.Mallkimi i zuri edhe ato gjashtё vajzatё e nёnёs qe njehen me burrin e parё,sepse i mёsoj po ajo nёnё pёr tё ikur dhe martuar pa pyetje,duke marrё burra qorra,tё vjetёr etj.ku secila prap kanё veq vajza.Po kjo nёnё i mёsoj bijat e veta pёr tё vepruar siq ka vepruar vet tani pёr futurё vёllazёrit e burrit tё parё nё krime,gjeja ju ikni,mos pyetni ata,tani ata ua vrasin burrat e juaj e ju kenaqeni me jarana.Po njera motёr ju tha motrave tё veta ata ,ato nuk i bёjnё, por e kanё sekretin e fundit dhe testamentin e vёllait tё vet pёr tё kryer.Motra nёna na ka thenё se nuk jemi te ati babe.Nuk jemi tё ati babi ,por duhet gjetur babajt tane. Le t’na i gjenё nёna ndoshta na hiqet mallkimi,e lindim djemё.-Jo,motra sat ё kemi na nёnёn gjallё e me kёso kёshillime na kurrё rahat s’kemi mu bёrё….(Votes: 0)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:

Other news: • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •