Hysen Ymeri: Luli i vocёr nё Kosovё
| Sunday, 06.26.2011, 06:39 PM |  

Hysen H. Ymeri

 

Tregim pёr fёmijё

 

LULI I VOCЁR NЁ KOSOVЁ

 

Atё ditё kur retё ikёn nga qielli i okupuar leu rrugёs pёr spital Luli.Atё mёngjes priti Luli qё nёna do t’i japё qumёsht,por nёna e tije kishte vdekur.Qajti,e qajti,por atё vajё ia ndali qumёshti artificial.Mbeti veq me babanё i cili u bё dhe nёnё pёr Lulin.Kaluan vite e vite por Luli mbet i vogёl.Vijoj shkollimin por ishte mёsuar ve mё babajnё e rrinte i ndarё nё kёnd tё shkollёs qysh nga klasa e parё.Nё klasёn e dytё mёsoj tregimin e Lulit tё vocёrr nga Migjeni.I pёlqeu tregimi dhe kur mёsuesi e shtini pёr tё lexuar filloj pёr tё qajtё.Ishte nxёnёsi mё i mirё nё klasё dhe nxёnёsit tjerё u befasuan nga lotёt e Lulit.-Mёsuesi iu afruar dhe ia pёrgdheli flokёt e pastёrta dhe tё buta.-Lul,tregoj mёsuesit,mos tё ka ndodhur diç,apo je i sёmuar?-Nxёnёsit tё gjithё iu afruan Lulit,dhe pritnin pёrgjegjen nga ai.-Luli fshiu lotёt mё faculёt dhe iu drejtua nxёnёsve dhe mёsuesit:-Luli i Migjenit paska nёnё,por unё nuk kam nёnё ,pra unё siç po duket unё jam Luli i vocёrr nё Kosovё!-Jo Lul,ashtu!-brohoritёn nxёnёsit e klasёs.-Luli ka pasur kasollё banimi,ka pasur,edhe truall,ka lozur me dheun e atdheut tё vet,por unё nuk kam as kasollё,as njё grusht dhe  timin pёr tё lozur….Askush s’me njeh,edhe pse tё gjithё mё njohin,…lotёt ia vёrshuan fytyrёn dhe faqёn e librit tё leximit si rigё shiu e lagёn…Prap kaluan vite e vite,Luli ashtu mbante qendrimin e vet,por pasi vehtёn quajti Lul,atёherё filloj pёr tё shkruar,tregime,poezi pёr t’u bёrё tani Migjen.Luli i vocёrr,tani ёshtё Lul Kosove,dhe Migjen Kosove,por njё ditё do tё sёmurёt si poeti Migjen duke mos pasur strehim tё vetin.çudi,as kushi nuk e njehё Lulin e Kosovёs,kur ai ka nevojё pёr ndihmёn e Kosovёs…Maji erdhi me lule e gjelbёrim,fёmijёt dalin nёpёr livadhe e fusha pёr tё lozur,por Luli nuk ka livadhe ,as fusha tё vetat kur fёmijёt e pushtetarёve e fyejnё,e largojnё nga loja,duke e quajtur refugjat,kur dihet se Luli u lindё,jeton mbi tokёn e nёnqiellin e atdheut tё vet…nё atdhe,pa atdhe,duke i  vёrejtё lulёt e majit se si buzёqeshin,e puhia mbi grunaje valёvitё si tallas deti,ndersa Luli nga podrumёt e huaja vёrenё pёrvajshёm,duke mos pasur as lule natyre pёr t’ia dhuruar nёnёs se vdekur mbi varrin e saje…..(Votes: 0)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:
 • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •  
 •  
 •  
 •