LETERSIA SHQIPTARE - Hysen Ymeri: Kosovarja nё Kosovё u bё nuse


Hysen Ymeri: Kosovarja nё Kosovё u bё nuse
| Sunday, 06.26.2011, 06:40 PM |  

Hysen Ymeri

 

KOSOVARJA NЁ KOSOVЁ U BЁ  NUSE

 

Moti I kam nisur

Krushqit e dasmёs pёr ty

Zemra si kristal mё ёshtё krisur

Se nga ti ende s’janё kthyer.

 

Mёmёdheu im mё atё pakezё dritё

Nё zemrёn tuaj ishte si diell mike.

-Pёrse I le krushqitё duke prituё

  E ti me duvak nё diasporё ike…

 

-Pёrse lёshove atdheun tuaj

Kur drenicakut I dhe besё

Ai nёpёr luftrat e trazuara

Krushqit I nisi me tuajen ftesё…

 

Atyre ju pate qendisur faculёta

Me lulezemera tё bardha,tё kuqe

-Pёrse tradhёtove atdheun tim

Kosovёs I the:-N’ty do tё bёhёm nuse!

 

-Kthehuni dasmorё tё betuar,

Sebashku me xhaxhin plak!

Edhe pse nusja ju ka tradhёtua

Nga ajo mos merrni hak!

 

Krushqitё e dasmёs kosovare

Patёn shkuar gjer nё diaporё

Atje kёnduan me zemёr tё qarё

E lotёt e shpirtit I fshijeshinё me dorё…

 

Kur vasha kishte parё vehtёn

Nё pasqyrёn e thyer

U patё ç’mend nё podrumёt e errta

Kur pa fustanin e kёmbёn e çkyer…

 

Atje ka uluruar si ulkonjё

Duke I thirrё krushqitё e Kosovёs

Mallkoi vehtevetёn

Qё patё ikё  nga gjiri I Lokёs.

 

Shkrimet e poezisё

Nё nёn lekurё I kishte mbajtё

-Nёpёr telat e sharkisё

Dёshiroj pёr t’me qajtё!

 

-I kam vrarё mashtruesit

E nё fund vehteveten

-Merre djalё fatin e vertetё

E mos qajё pёr mua tё shkretёn!

 

Tё varri I vashёs rrapllonte tupani

E plaku I tha dy fjalё:

-Prej Parizit e gjer nё Kosovё

Dasmёn pёr ty s’kam me e ndalё!

 

Kur mbrrijen tek drini

Krushqitё hasen nё njё varrim

Aty heshtёn dasmorёt

Dhe pyeten pёr atё trim.

 

-Nuk ёshtё trim

Por sokoleshё

Vdiç nga torturat

Duke kёnduar e qeshё!

 

Aty u bё heshtje

Askush nuk fletё

Vetem zёri I hoxhёs

Tё vdekurin qё e therrёt…

 

Babaj I tё ndjerёs

Pёr t’I dalё vajzёs hakut

Letrёn e sajё ia dha

Dasmorёve dhe plakut.

-Nёse jeni dasmorё

Pa nuse tё nderuar

-Merrne motrёn time

Se lumturia ka pёr t’ju  gёzuar!

 

Ajo e don me zemёr

Djalin e dasmёrisё

Por ёshtё vonuar si femёr

Pёr shpalljёn e dashurisё.

 

-Kthehuni ju lutem

Nga imi varrim!

Gёzone Drenicёn

Me trupin e motrёs me shpirtin tim!....

 

Dy lotёt e plakut

U takuan nёn mjekerrё

Si gacё zjarri loti

Ia digjte atё letёr…

 

Varrim e gёzim

U lidhёn nyje nё zemёr

Toka u dridhte

Si termet nёn thembёr…

 

Pas varrimit tё Gjeraqinёs

Krushqitё si permendore po mbesinё

-Nise dasmёn!-urdhёroj babaj I trimёs

Kёshtu trimereshatё vendosin e vdesinё..

 

-Si t’ia fillojmё dasmёs

Kur nuse me vedi s’kemi?

-Drenicёs sonё

Kur tё mbёrrijmё ç’t’I thёmi?

 

-E keni letrёn dasmorё

Me plotё testamёnte e kujtime

-Sot,do ta merrni me vedi

Dukagjinasёn,vashёn time!...

 

Dukagjinasja paska qenё

Fat I krijuar

-Gёzone  Drenicёn

Me vashё tё nderuar!

 

Mbrrinё dasmorёt

N’Drenicё tё kuqe

Kosovarja nё Kosovё

Me nderime u bё nuse…..(Votes: 1)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:
 • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •