LETERSIA SHQIPTARE - Agim Mato


Agim Mato
| Sunday, 11.06.2011, 04:46 PM |  

Agim Mato, u lind në Sarandë më 09.03.1947. Ka kryer shkollën e Mesme të përgjithëshme “Hoxha Tahsini”  1963 – 1966 po në Sarandë. Iu mohua e drejta e studimit në shkollën e lartë  për shkak të arrestimit dhe të dënimit politik të të atit, Remzi Mato, si pjestar i një grupi “armiqësor” intelektualësh,  dhe fillon punën si punëtor ndërtimi. Në vitin 1969 boton vëllimin e parë me poezi  “Jug” dhe në vitin 1974  vëllimin “Në pragun e shtëpive tona”  Këto libra u pritën shumë mirë nga kritika e kohës, gjë që ra në ay të organeve të partisë të rrethit të Sarandës dhe me propozim të këtij komiteti, i hiqet e drejta e botimit e i kthehen librat në karton, me një qarkore nga Ministria e Arsimit dhe Kulturës, e drejtë kjo, që ju dha vetëm në prag të shëmbjes së regjimit totalitar, kur boton edhe vëllimin e tretë “Buka e fjalëve”.  Pas vitit 1990 iu kushtua tërësisht punës për ngritjen e një shypshkronje dhe të shtëpisë botuese “Milosao”. Është administrator i televisionit “Riviera” që ka një shtrirje Vlorë – Sarandë. Ka rinisur pas kaq vjetësh debutimin në poezi dhe ka gati për shyp vëllimin “Gjaku i luleve” e një përmbledhje më të gjerë të të gjithë krijimtarisë së tij.

 

Botime - Poezi:

 

“Jug” 1969, Shtëpia Botuese “Naim Frashëri”- Tiranë

“Në pragun e shtëpive tona” 1974, Shtëpia Botuese “Naim Frashëri”- Tiranë

“Buka e fjalëve” 1986, Shtëpia Botuese “Naim Frashëri”- Tiranë(Votes: 2 . Average: 1.5/5)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:

Other news: • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •