LETERSIA SHQIPTARE - Enver Gjerqeku


Enver Gjerqeku
| Wednesday, 01.31.2007, 10:30 PM |  

Enver Gjerqeku lindi më 25 gusht 1928 në Gjakovë. Është diplomuar në Fakultetin Filozofik, në grupin e gjuhës e të letërsisë shqipe në Beograd në vitin 1957 botoi vëllimin me poezi “Gjurmët e jetës” . Është autor i botimit antologjik: “Sytë që shkrepin dashni” bashkë me Esad Mekulin. Në vitin 1961 boti vëllimin me poezi “Bebëzat e mallit”. Në vitet 1956-1959 dha mësime si profesor i gjuhës dhe i letërsisë shqiptare në Shkollën Normale të Prishtinës. Në vitin 1966 botoi vëllimet me poezi “Blerimi i vonuem”, “Tinguj të zgjuem” në botim të Redaksisë së Botimeve të “Rilindjes. Nga viti 1962-1995 punon si profesor i Letërsisë shqiptare në Fakultetin Filologjik të Prishtinës. Në vitin 1972 botoi vëllimin me poezi “Ashti ynë”, ndërsa nëj vit më vonë shtëpia botuese “Naim Frashëri” në Tiranë i botoi librin e poezive “Gjurmët e jetës”. Me tej gjatë viteve ’70-të boti një varg vëllimesh poetike “Xixa STRALLI”, “Pengu”, “Lumi i palodhur” si dhe librin që iu botua në Sarajevë “Dilema pesme” (“Dilema e këngës”) në vitet ’80-të boton vëllimet “Sogjetar amshimi” dhe sërish ën sarajevë vëllimin “Pjesme” nga Shtëpisë botuese “Veselin Maslesha”. Poezitë e Gjerqekut janë përkthyer në shumë gjuhë të huaja. Ai ka shqipëruar disa vepra të shkrimtarëve, kryesisht të poetëve të kombeve të ish-Jugosllavisë dhe atyre botërorë.(Votes: 0)

Write Your Comment
Your Name:
Your Email:
Security Code:
Title:
Comment:

Other news: • Su
 • Mo
 • Tu
 • We
 • Th
 • Fr
 • Sa
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
 •